2 Mayıs 2013 Perşembe

CAM MOZAİK VE AHŞAP SERAMİK

Sanatkarlar Sokağında bu seferki durağımız ahşap ve seramik sanatının iç içe olduğu ve mozaik üzerine cam işlenerek evinizi süsleyecek göz alıcı eşyaların yapılıp satıldığı bir dükkan.. Burada Uçkun Bey ile karşılaştım. Kendisi cam mozaik ve çömlekle uğraşıyor. 1983-1984 yıllarında bu işe başlamış . Bir ara turizm işleriyle uğraşıp tekrar bu işe dönmüş.
Çömlek atölyelerde çamurdan yapılan bir madde. Çömleğe şekil verdikten sonra beyaz boya ile boyanıp , üzerine şekiller çizilip, resimler yapılıyor ve daha sonra fırınlanıyor. Kullanılan boyalar su bazlı boyalar olan akrilik ve quaj boya. Yapılan bu çömlekler abajur olarak kullanabiliyor. Çok da şık duruyor. Uçkun Bey ders vermiyor; fakat gelip orada bulunan. bu sanatla ilgilenen öğrenciler oluyormuş.
Seramikten yapılmış çekmeceler ahşapla birleştirilmiş ve çok kullanışlı bir hal almış. Bu eşyalar bayanlar tarafından ilgi görürken, takı koymak için, baharatlık olarak ya da iğne iplik gibi malzemeleri koymak için kullanılıyormuş. Ahşaplar, ahşap boya ile boyanıyor ve üzerine peçete ıslatılıp yapıştırılabiliyormuş. Seramik için ayrı bir boya kullanılıyor ve öyle boyanıyormuş.


Dükkanda cam ile işlenmiş mumluklar, vazolar göz alıyordu.
Uçkun Bey cam ile süs katılan eşyaları nasıl yapıyor? Öncelikle internetten fikir edinmek amaçlı faydalanan Uçkun Bey mozaiğin üzerine şekil çizip daha sonra cam kesme aletiyle kestiği camları bu çizimin üzerine  önce silikon sürerek yapıştırıyor, ve güzel şekiller ortaya çıkıyor; fakat bu camların arasında bazı boşluklar kalıyor. Bu boşlukları doldurmak için derz dolgusu adı verilen bir işlem uygulanıyor. Temiz bir bezle siliniyor ve son rötüşler yapılıyor. Yapılan şekilleri Uçkun Bey kendisi tasarlayıp çiziyor. Çizi keçeli kalemlerle yapılıyor. Kullanılan camları ise satın alıyor ve kendisi kesiyor.


Fiyatlara gelince aşağı yukarı 30 tl ile 2500 tl arasında değişiyormuş.Dükkanda bulunan bazı vazolar 1500 tl iken seramikten yapılan çekmeceli eşyalardan bazıları 250 tl'dir. Peki bu cam, seramik, çömlek vs. işlerini herkes yapabilir mi? Tam anlamıyla bunun bir yetenek işi olduğunu söyleyen Uçkun Bey, eğer istenirse bir haftada bile öğrenilebileceğini söyledi. Nasıl üniversite sınavında bir çok kişi arasından bazıları kazanıyorsa sadece, bu işte böyle..
Uçkun Bey'e bana vakit ayırıp, bilgilendirdiği bu konular için teşekkür ediyor, 'Karın doyurmuyor!' dediği ama yine de yapmaya devam ettiği bu güzel işinde başarılar diliyorum:))



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder