Bilmiyorum sizin keçe denince gözünüzde canlanan nedir? Benim aklıma ilk gelen şey çobanların üzerine giydiği kepenekti. Yani keçe eskiden beri bilinen bir madde. Keçe genelde insanlar tarafından sıcak tutuyor diye kullanılıyor.; fakat keçe kışın sıcak tutarken yazın serin tutuyormuş.Duyduğumda buna çok şaşırdım. Keçenin kumaş haline getirilmesi çok meşakatli bir iş imiş. İlk önce su ve sabunla yoğurulup, içine kök boyası konuluyor ve en son olarak da tahta bir madde ile dövülerek de şekil veriliyor. Yani keçe dokuma değil.
Bu dükkanda bu işi yapan ve beni bilgilendiren Filiz Hanım, bu işi tek başına değil Neşe Hanımla birlikte yürütüyormuş. Bu işe 6 sene önce ve kızlarına yaka iğnesi yaparak başlamışlar. Kızlarının arkadaşlarının bu yaka iğnelerine ilgi göstermesiyle birlikte, bir kaç satış denemesi yaparak kermeslere gitmişler ve satış yapabildiklerini görmüşler. Ve işe başlamışlar Bodrum'da da bir stantları var.
Keçeler genelde makas kullanılarak kesilirken, bazen de lazer kullanılarak şekil alıyormuş.Fakat hakiki keçede lazer kullanımı yapılmıyormuş.
Hakiki keçenin yapım süresi çok uzun sürerken, yapılması için atölyelere ihtiyaç varmış.Bu hakiki keçeleri Ankara, İzmir ve Milas'dan keçe yapan yerlerden alıyorlar. Dekoratif keçeler ise mefruşatçılarda bulunuyormuş.
Keçe, tahta boncuk, cam boncuk, püskül ve ziller ile süslenerek değişik objeler yapılıyormuş.
Hakiki keçe kök boyası ile boyanırken, dekoratif keçe renkli olarak satılıyormuş.Hakiki keçe tamamen yünden yapılıyor.Fakat dekoratif keçe başka maddeler içeriyormuş.
Fiyatlara gelince, doğum odası kapı süsleri istenilen modele göre yapılırken, boyutlarına göre 40-120 TL arasında değişiyormuş.Taçlar 5-10 TL arasında yaka iğneleri 3-10 TL arasında satılıyormuş.
Hakiki keçeden yapılan küpeler de müşterilere sunuluyor.
Keçe ile yapılabilecek ürünlerle beni tanıştıran Filiz Hanım'a teşekkürlerimi sunuyor, iş arkadaşı Neşe Hanımla birlikte kendilerine başarılar diliyorum:))