Bu sanatı tanıtmak için de Sema Hanım'ın yanındaydım. Kendisi beni güler yüzüyle karşıladı ve yaptığı sanatın uzun bir iş olmasıyla birlikte, inceliklerini anlattı.
Bu sanat Osmanlı Döneminden günümüze gelmiş bir sanattır. Bu sanat kervansarayların yapımında, sarnıçlarda kullanılıyormuş.Fakat günümüzde çok yaygın olmayan bir sanat. Avrupa yakasında bu sanat ile daha çok karşılaşılırken, ilgi de daha çok görülüyormuş.
Dükkanın önünde parıltılarıyla göze çarpan baykuşlar, filler duruyordu.Ve Sema Hanım'a bu baykuşların, fillerin nasıl yapıldığını, bu sanatın nasıl yapıldığını sordum.Çok uzun zaman isteyen bir sanatmış meğer.Yapım aşamalarını dinlerken bir kaç kez tekrar sormamla birlikte, bu aşamaları sizlerin de kafası karışmasın diye maddeler halinde yazmak istiyorum.
1) Maddenin kalıba koyularak şekil verilmesi ( Sema Hanım bu maddeyi kendisi hazırlıyor.)
2) Kalıptan çıkartılıp astar (boya) sürülmesi ( Altın yapılacaksa kırmızı, gümüş yapılacaksa mavi astar atılıyor.)
3) Astar kuruduktan sonra yapıştırıcı olarak özel süt sürülüyor.
4) Süt kuruduktan sonra bir kat orjinal varak kağıdı ile kaplanıyor.
5) Daha sonra hafif vernik atılıyor.
6) Tekrar özel süt sürülüp , varak kağıdı ile kaplanıyor ve verniklenip kurumaya bırakılıyor.
7) Bu sırada bir kapta keten yağı ile yağlı boya karıştırılıyor.(Eğer varak kağıdı sarı ise kahverengi yağlı boya, gümüş ise siyah yağlı boya kullanılıyor.)
8) Bu karışım kurumaya bırakılan maddeye sürülüyor.
9) Bir pamuklu bez yardımıyla temizleniyor.
10) Kuruması için 10 gün bekletiliyor.
11) Kuruduktan sonra tekrar verniklenip, kurumaya bırakılıyor ve bir kaç gün sonra satışa hazır hale geliyor.
Keten yağı renk vermek için kullanılıyor. Kullanılan varak kağıdı çok ince bir madde ve bu kağıt altın, gümüş ve bakırdan oluyormuş.Seramik ahşap, mobilya, ayna, vazo varak kağıdı ile kaplanabiliyormuş. Fakat bu sanat cam üzerine yapılmıyor.
Yapılan ürünler en az bir yılda değerlenirmiş, örümcek ağı gibi kendiliğinden çatlama yapıyor ve şeklini daha da güzelleştiriyormuş.
Bu kadar meşakatli bi işle yapılan bu sanatta fiyatlara gelince, fotoğrafını da koyduğum filler 10 tl'den satılırken, baykuşların 3 tanesi 45 tl'den müşteriye sunuluyormuş. Resmini koyduğum tablonun değeri ise 200 tl imiş.
Sema Hanım Ramazan'da Eyüp Sultandaki festivallere katılmış, kermeslerde müşterilere ürünlerini sunma imkanı bulmuş. Kendisine bu zor ama göz zevkine hitap eden bu sanattaki başarılar diliyor,bana bu sanatı anlattığı, bana vakit ayırdığı için teşekkürlerimi sunuyorum:))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder