12 Mart 2013 Salı

KALİGRAFİ SANATI

Bilmiyorum sizin de daha önce dikkatinizi çekti mi? Kaligrafi Sanatı nedir, nasıl yapılır, diye düşündünüz mü? Ben bir çok kez bu sanatı yapan kişileri şaşkınlıkla izlediğimi biliyorum. Madem Sanatkarlar Sokağı'nda sanatlardan bahsediyoruz bunlardan bir tanesi de kaligrafi sanatı olsun deyip bir kapıyı daha çaldım. Bu sanat 'güzel yazı sanatı'dır.Kaligrafi sanatı latin harfleri kullanılarak yapılan bir sanattır. Bir çok kişi hat sanatı ile kaligrafiyi aynı şey olarak düşünseler de aslında ikisi birbirinden çok farklı şeylerdir. Hat sanatı da güzel yazı sanatıdır fakat; her ülkenin kendi dilinde yapılan bir şeydir.
Süslü görünümüyle insanları dikkatini çeken bu yazıları yazmanın mantığı kesik uçlu kalemle yazılmasıymış.Dolmakalem, keçeli kesik uçlu kalem, hokkaya batırılan demir kalemle yazılabilirmiş.Bu sanatı yapabilmek için ilk önce eğitimi alınarak, harflrin anatomisini oturtmak önemliymiş. Süsleme sanatı ise daha sonra gelen bir işmiş. Öğrenmeye diğer bir etken de yazılırken izlemekmiş.Ama yine de sabır gösterilirse, çalışılırsa herkesin yapabileceği bir sanatmış.
Bu sanat davetiye, sertifika, çerçeveler, cam, tabak, gibi pek çok objenin üzerine yazılmasıyla yapılıyor.Genellikle kişiye özel hediyeler için tercih edilen bu sanat süslü olmasıyla herkes için ilgi çekici olmalı ki müşteriler genelde objeler üstüne isimlerini yazdırıyorlarmış.Ama istenirse farlı sözler, farklı yazılar da yazılabiliyormuş.
Objeye göre yazma süresi değişen bu yazı sanatında, kağıt üzerine cetvel kullanarak kesik uçlu kalemle isim yazılmasını izlediğimde bir dakika bile sürmediğine sahit oldum. Fakat cam üzerine ilk önce yazıyı yazıp daha sonra farklı bir makinayla kazımak söz konusu olduğundan üzerinde daha çok vakit harcanıyormuş. Bu cam üzerine yazılmayla insanların ilgisini çeken ilginç bir eser haline geliyormuş. Dükkandaki Kütahya'dan getirtilip üzerine yazı yazılan objeler de duvarı süslüyordu. Tabak üzerine yazılırken siz de görmüşsünüzdür ki çok zaman almıyor.


Genellikle müşterilerden gelen talep, özellikle yaz döneminde,davetiye yazımı üzerine oluyormuş. Müşteriler davetiye listelerini hazırlayıp getiriyorlarmış ve bu yazı ile davetiye listesindeki isimler tek tek yazılarak karşı tarafa saygıyı arttırarak davetiyeyi daha özel hale getiriyormuş.Benimle bu güzel söyleşiyi yapan Mehtap Hanım, çok güzel sayılabilecek davetiyeler olabileceğini fakat içindeki yazının tam bir fiyasko olmasıyla çok da ilgi çekici olmadığını fakat kaligrafi ile yazılan davetiyelerin daha kıymetli olduğunu söyledi.
Kaligrafi sanatıyla uğraşan çok kişi olduğunu; ama onları diğerlerinden ayıran şeyin yazı karakterinde bir bozukluk olmamasıymış.
Eğer bu sanatla ilgilenmeyi düşünürseniz yazının sonuna eklediğim iletişim bilgileriyle Kadıköy ve Ümraniye'de verdikleri kurslara ulaşabilirsiniz.

Peki tamam anladık, bu sanat güzel, dikkat çekici, zevkli diyorsun da peki bu sanatta fiyatlar nasıl diyenlere! Ebru kağıtları, el yapımı boyama kağıtları gibi objelerin üztüne yazılan yazılar ve özel yazılar, üzerinde harcanan zamanla da alakalı olarak farklı fiyatlandırılıyormuş. Aslında hem yazıyı değerlendirip, hem de eseri farklı bir boyuta taşımış oluyorlar.Fakat bir tabağın fiyatı 25 tl'den başlayıp boy büyüdükçe fiyat artarken en fazle 60 tl'den satılıyormuş. Çerçeveler ise 35 tl'den başlayıp 45 tl'ye kadar çıkıyormuş. Hazır kartlar ise daha uygun fiyatlarla müşterilere sunuluyormuş. Davetiyeni adedi ise 1 tl imiş:))

Üç yıldır Bünyamin Bey'in yanında çalışıp bu işi meslek edinen Mehtap Hanım daha önce tezhip sanatıyla uğraşıyormuş, yani Arapça yazı, hat yazı üzerine süsleme sanatı, sonra kaligrafi öğrenmek isteyip bu dükkanda çalışarak bu sanatı öğrenmiş.
Sanatkarlar Sokağı'ndaki bu sefer ki durağımızda güzel yazı sanatını öğrendik. Güzel yazı ile yazılmış bir yazı kimin dikkatini çekmez ki ya da şık bir imza insanları şaşırtabilir.Bana zaman ayırıp, beni bu sanat üzerine bilgilendiren Mehtap Hanım'a teşekkürü bir borç bilirim.. Ne diyeyim 'Söz uçar yazı kalır.' umarım benim yazım da kalır:))
Daha fazla bilgi almak isteyenler;
Adres: Bahariye caddesi Ali Suavi Sokak
(Sanatkarlar Çarşısı) No:16
Telefon: 05053652899 / 0541309390
bunyaminkinaci@gmail.com
www.artkaligrafi.com

2 yorum:

  1. Nasıl güzel anlatmışsın gitmiş görmüş gibi oldum :) o zaman bir ara bu sokağa gitmeli kaligrafi sanatıyla tanışmalıyım!:)

    YanıtlaSil
  2. Eger bize davetiye göndermek için davet edilen kisi listesinde hat çalismak isterseniz. Kaligrafi özel etkinlikler için essiz el yazisi uzmanlasmis.

    Istanbul Güzel Yazi Merkezi

    YanıtlaSil